Vše o nekávě
-
Rozdíl mezi bezkofeinovou kávou a Nekávou
“Rádi byste si vychutnali vhodnou alternativu kávy bez kofeinu v BIO kvalitě?”
Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě vyrobená z praženého ječmene v BIO kvalitě. Není to káva – nemá konkurovat a nikdy nebude klasické kávě. Je pražená z ječmene, který přirozeně neobsahuje žádný kofein a není nutné tedy chemickou cestou dekofeinovat kávová zrna. Přesto nabízí chuťové vlastnosti (díky pražení a způsobu přípravy) jako má káva.
Běžná bezkofeinová káva je chemicky upravená káva. Ve většině případů se k výrobě bezkofeinové kávy používá tzv. „evropský proces“. Při tomto procesu dochází k odstranění nežádoucího kofeinu prostřednictvím chemických prostředků, konkrétně za pomoci dichlormetanu. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila navázané chemické látky. Bohužel, tento způsob není dokonalý a přínáší nejen lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy, ale také stopové množství těchto látek, které se dostávájí do Vašeho těla.
Existuje samozřejmě také tzv. „švýcarský proces“ přípravy kávy, avšak ani ten není dokonalý. Tento proces se sice obejde bez použití chemizace, ale nedokáže odstranit celých 100% kofeinu. Věřme tedy přírodě a nesnažme se „násilně“ dekofeinovat kávová zrna.
-
DODÁ MI NEKÁVA ENERGII? A CO KOFEIN?
ANO. Nekáva Vám dodá přirozenou energii ve formě nutričních hodnot (živin), které jsou pro tělo přirozené. Klasická káva Vám dodává energii skrze stimulant kofein, který však dlouhodobě může oslabovat Váš organismus. Potřeba více energie je důvodem, proč mnoho lidí pije kofeinové nápoje. Mnoho lidí ani netuší kde všude se kofein vyskytuje a mylně se domnívá, že nahradí kávu něčím jiným. Kofein se přirozeně vyskytuje například v těchto produktech: káva, černý čaj, zelený čaj, matcha, yerba maté, guarana, kombucha, kakao, colové nápoje, energetické nápoje. Ačkoli lidé pijí kávu, aby získali „energii“, ve skutečnosti spouštějí reakce typu „útok nebo útěk“, která způsobuje sice krátkodobý nárůst bdělosti, ale současně spouští celou řadu stresových reakcí v celém těle. Když naše tělo zaplaví adrenalin, svaly se stáhnout a frekvence srdečního tepu se zvýší.
Pohled západní medicíny
Káva resp. kofein způsobuje, že nadledvinky uvolňují stresový hormon kortizol, což časem vede k jejich vyčerpání. Také játra jsou stimulována k uvolňování glykogenu, což způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi má za následek, že slinivka břišní reaguje uvolněním inzulínu s cílem naopak hladinu cukru v krvi snížit. V tu chvíli jste uprostřed hormonální horské dráhy, která produkuje vysokoenergetické i nízkoenergetické cykly.
Lidé, kteří chronicky stresují své nadledviny, mají nadprodukci zmíněného hormonu kortizolu. To může způsobovat úbytek energie po ránu, oslabovat metabolismus a způsobovat přejídání, zvýšení množství tělesného tuku a snížení hmotnosti svalů. Zvýšené hladiny kortizolu nám brání vstoupit do 4. spánkové fáze, což je hluboký spánek, v němž dochází k „opravám“ a regeneraci organismu.
Navíc je káva silně kyselá a má další negativní účinky, jako například zvyšování kyselosti žaludku. Nekáva má přesně opačný efekt. Dále způsobuje kyselý reflux a zvyšuje zánět ve střevech. Snižuje také schopnost zadržovat a vstřebávat některé minerály jako například hořčík, vápník, zinek a železo.
Kofein dehydratuje pokožku a zvyšuje hladiny kortizolu, což vede k vysušování pleti a předčasné tvorbě vrásek. Dr. Nicholas Perricone, autor bestselleru Perriconův předpis a Léčba vrásek doporučuje čtenářům zanechat pití kávy, a bránit tak nadměrnému stárnutí pokožky.
Optika tradiční čínské medicíny
Asijská medicína nerozlišuje nadledviny jako samostatný orgán oddělený od ledvin. Konzumace kávy tedy přispívá k vyčerpání ledvin, případně k prázdnotě a úbytku esence jing. Káva je silná droga. Otevírá a uvolňuje základní rezervoár energie, esenci, ale ničím ji nedoplňuje. Konzumace kávy vyčerpává zásoby energie uskladněné v našem těle a maskuje skutečnou míru vyčerpanosti. Náruživý pijáci kávy si vypůjčují od budoucnosti na útratu, kterou je třeba zaplatit dnes.
Káva má hořkou a sladkou chuť, je povahy zahřívající, stimuluje a je diuretická a purgativní. Přestože je zpočátku zahřívající, její konečný efekt je ochlazující. Osoby s nedostatkem jangu nebo s vlhkostí snesou více kávy než lidé s prázdnotou jin. Káva vstupuje do ústřední dráhy (Chong mai) a může být velmi škodlivá ve vztahu k ženskému reprodukčnímu cyklu.
-
Rozdíl mezi bezkofeinovou kávou a Nekávou
“Rádi byste si vychutnali vhodnou alternativu kávy bez kofeinu v BIO kvalitě?”
Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě vyrobená z praženého ječmene v BIO kvalitě. Není to káva – nemá konkurovat a nikdy nebude klasické kávě. Je pražená z ječmene, který přirozeně neobsahuje žádný kofein a není nutné tedy chemickou cestou dekofeinovat kávová zrna. Přesto nabízí chuťové vlastnosti (díky pražení a způsobu přípravy) jako má káva.
Běžná bezkofeinová káva je chemicky upravená káva. Ve většině případů se k výrobě bezkofeinové kávy používá tzv. „evropský proces“. Při tomto procesu dochází k odstranění nežádoucího kofeinu prostřednictvím chemických prostředků, konkrétně za pomoci dichlormetanu. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila navázané chemické látky. Bohužel, tento způsob není dokonalý a přínáší nejen lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy, ale také stopové množství těchto látek, které se dostávájí do Vašeho těla.
Existuje samozřejmě také tzv. „švýcarský proces“ přípravy kávy, avšak ani ten není dokonalý. Tento proces se sice obejde bez použití chemizace, ale nedokáže odstranit celých 100% kofeinu. Věřme tedy přírodě a nesnažme se „násilně“ dekofeinovat kávová zrna.
-
V čem spočívá jedinečnost produktu?
Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě, jejíž základem je pražený ječmen, pěstovaný lokálně a v BIO kvalitě. Nekávu doplňujeme o řadu s funkčními bylinkami a kořením, které ještě více umocní zdravotní benefity produktu.
NEJSME INSTANTní, a proto také Nekávu poznáte pro její výjimečnou chuť. Díky unikátní technologii pražení a hrubosti mletí vynikne hořko-oříškovou chuť. Většina produktů na čekém trhu obilných káv nabízí v 90% pouze instantní podobu, která bohužel velice snižuje kvalitu i chuť výsledného nápoje. Zbylé produkty, jsou bohužel obvykle konvenčně pěstovány, a tedy negarantují zákazníkům čistotu produktu bez chemie. Navíc všechny naše produkty mleté verze jsou pěstovány lokálně (v České republice) a v garantované BIO kvalitě.
Nekáva Vám nabízí jedinečnou možnost vychutnat si přirozeně bezkofeinovou alternativu kávy a to včetně skvělých vlastností ječmene. Váš šálek si můžete vychutnat jako ristretto, espresso, americano, lungo či cappuccino, latte, nebo osvěžující cold brew a to velmi jednoduše. Dle chuti si můžete Nekávu přisladit, kombinovat s mlékem i jeho rostlinnými variantami. Je určena pro celou rodinu. Nekávu mohou pít těhotné, kojící matky i děti.
-
Technologie výroby a charekteristika produktu
Nekáva je tmavý bezkofeinový nápoj z praženého ječmene s hořkou zemitější chutí s nádechem oříšků. Díky spolupráci s kvalitní pražírnou se nám podařilo vyvinout unikátní technologii pražení a hrubost mletí, díky kterému vynikne ořechová chuť a Nekávu lze připravit na mnoho způsobů.
Pro koho je Nekáva určena?
- Pro všechny, kteří mají intoleranci na kofein
- Pro milovníky „klasické“ kávy, kteří rádi „naředí“ svou denní dávku kofeinu
- Pro všechny kdo nechtějí dopřát svému tělu kofein ihned po ránu či před spaním
- Pro všechny příznivce zdravého životního stylu
- Pro těhotné a kojící matky či děti
- Pro všechny, kteří si chtějí dopřát pohodové chvíle a vychutnat si chuť přirozeně bezkofeinového espressa
Věděli jste o ječmenu?
-
Nejstarší obilovina
-
Nízký GLYKEMICKÝ INDEX
-
Draslík a fosfor
-
Bílkoviny, minerály a vitamíny
-
Vápník, hořčík a zinek
-
Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
-
Udržuje normální hladinu cholesterolu
-
Prevence obezity
-
Nízký obsah tuku
-
Antioxidanty
Zdroj (vědecké studie):
EFSA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2011.2471/epdf
American Journal of Clinical Nutrition:
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-101-orphan-pages-found/health-benefits-barley,
Česká potravinářská komora: http://www.ceskapotravina.net/sites/default/files/soubory/2013/01/renesancejecmene.pdf